ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΥ

Ομορφιά και ευεξία

  Το άρωμα που αναδίδει το μελισσόχορτο είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Στη μοντέρνα εναλλακτική ιατρική το αιθέριο έλαιο του μελισσόχορτου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για να ανακουφίσει από την ήπια κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και την αϋπνία (Sawsan Abuhamdah and Paul L. Chazot, 2008) , αλλά και σε περιπτώσεις έντονου θυμού. Σε 10 ml αμυγδαλέλαιο στάξτε 2-3 σταγόνες ελαίου και κάντε μασάζ για ανακούφιση των μυών και χαλάρωση. Έναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το λάδι για εντριβή στο θώρακα για την ανακούφιση από το κρυολόγημα .

  Η καλλυντική χρήση του μελισσόχορτου έχει τις ρίζες της στον 14ο αιώνα , όταν η βασίλισσα της Ουγγαρίας το χρησιμοποιούσε για να «σβήσει» τα χρόνια από το πρόσωπό της και να μειώσει τις ρυτίδες (https://www.globalhealingcenter.com/natural- health/9-benefits-of-lemon-balm/) . Μπορείτε επομένως να προσθέστε 5 σταγόνες στην κρέμα σας (σε περίπου 30 ml κρέμας) για επιπλέον δράση!

  Το αιθέριο έλαιο του μελισσόχορτου, διαθέτει λιποφιλική φύση, που του επιτρέπει να διεισδύει στο δέρμα και έτσι τοπική εφαρμογή του μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη για την ανακούφιση από μολύνσεις που προκαλούν ερπητοϊοί. Παρουσιάζει αντιιική δράση έναντι του ιού του απλού έρπητα, όπως έδειξε δοκιμασία in vitro (P. Schnitzler et al., 2008). Μάλιστα η παρουσία της κιτράλης και κιτρονελάλης στο αιθέριο έλαιο, είναι δυνατόν να καταστείλει την αναπαραγωγή του ιού του απλού έρπητα 2 (HSV-2) (Allahverdiyev et al.,2004). Το αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου διαθέτει επομένως θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και επίσης είναι κατάλληλο και για ευαίσθητες επιδερμίδες. Μπορείτε να προσθέσετε 1-3 σταγόνες έλαιο μελισσόχορτου σε 10 ml ελαιόλαδο και να κάντε ήπιο μασάζ σε δερματικές περιοχές με μικροερεθισμούς ή στα χείλη 1 σταγόνα αιθερίου ελαίου στα 5 ml ελαιόλαδο για να καταπραΰνετε την πάσχουσα περιοχή.

  Η χημική σύσταση του αιθερίου ελαίου μελισσόχορτου το καθιστά πολύ καλό εντομοαπωθητικό. Μπορείτε να συνδυάσετε 20 σταγόνες ελαίου με 5 ml αμυγδαλέλαιο και να δημιουργήσετε το δικό σας αντικουνουπικό. Εφαρμόστε το πίσω από τα αυτιά ή σε τσιμπήματα εντόμων για ανακούφιση (ΟΧΙ περισσότερο από μία σταγόνα τη φορά).

Τα αιθέρια έλαια στην καθημερινή μας ζωή…

  Το αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου σε συνδυασμό με καθαρό νερό μπορεί να δημιουργήσει μια τονωτική λοσιόν για πρόσωπο και σώμα. Σε 120 ml καθαρού νερού προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου (για το πρόσωπο) και 30 σταγόνες (για το σώμα) και ψεκάστε για να αναζωογονήσετε το δέρμα σας και παράλληλα να φτιάξετε τη διάθεσή σας!

  Εισπνοές με έλαιο μελισσόχορτου μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του πνεύματος και την ενίσχυση της μνήμης. Σε μία λεκάνη βραστό νερό (1/2 λίτρο), στάξτε 5-7 σταγόνες αιθερίου ελαίου μελισσόχορτου και κάντε μερικές εισπνοές. Εναλλακτικά, μπορείτε να στάξετε σε ένα βαμβάκι 2 σταγόνες ελαίου και να εισπνεύσετε.

  Ένα αρωματικό μπάνιο με μελισσόχορτο μπορεί να χαλάρωσει σώμα και πνεύμα. Μία με δύο σταγόνες διαλυμένες στο αφρόλουτρό σας είναι αρκετές για ένα χαλαρωτικό λουτρό!

Οικιακή φροντίδα

  Αρωματίστε το χώρο σας και παράλληλα διώξτε τα έντομα προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου μελισσόχορτου σε έναν εξατμιστήρα αιθερίων ελαίων ή σε ειδικά κηροπήγια για ρεσώ και νερό. Το αιθέριο έλαιο ,καθώς εξατμίζεται διαχέει το άρωμά του σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο.

  Το αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου έχει χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό επίπλων από τη Βικτοριανή εποχή. Έτσι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να γυαλίσετε ξύλινες επιφάνειες, αρωματίζοντας ταυτόχρονα το χώρο!

Τεστ αλλεργικής αντίδρασης

Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν είστε αλλεργικός/ή ή ευαίσθητος/η στο συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο και ότι η χρήση του δεν θα προκαλέσει κάποιον ερεθισμό στο δέρμα σας, θα ήταν καλό να εφαρμόσετε περιορισμένη ποσότητα του διαλυμένου ελαίου σε μια μικρής έκτασης περιοχή του σώματός σας, πριν το εφαρμόσετε σε μεγαλύτερη έκταση και να αναμείνετε για περίπου 24 ώρες. Στάξτε σε μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο και εφαρμόστε το στον πήχη, τον αγκώνα ή το μπράτσο σας . Αν δεν σημειωθούν ερεθισμοί εντός 24 ώρου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Προφυλάξεις - Ασφαλής χρήση

  • Να χρησιμοποιείται πάντοτε διαλυμένο με αραίωση έως και 0,9% (πχ σε φυτικό λάδι). Να αποφεύγεται η τοπική εφαρμογή όσο το αιθέριο έλαιο είναι αδιάλυτο.
  • Να αποφεύγεται το μασάζ με το αιθέριο έλαιο εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή αν είστε αλλεργικός. Σε περίπτωση ερεθισμού ή ανεπιθύμητης αντίδρασης επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
  • Να μην γίνεται χρήση σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
  • Να μην χρησιμοποιείται στα μάτια και σε ευαίσθητες περιοχές. Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό για περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε τους φακούς επαφής και επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν εξακολουθήσετε να νιώθετε δυσφορία.
  • Να μην χρησιμοποιείται από εγκύους και κατά το θηλασμό ή πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
  • Απομακρύνετε το από παιδιά και κατοικίδια.
  • Να διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος και μακριά από πηγές θέρμανσης (προσοχή είναι εύφλεκτο!!!).
  • Tοξικό για ψάρια και υδρόβιους οργανισμούς. Αποφύγετε να το πετάτε στο περιβάλλον.