ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΡΙΓΑΝΗΣ

Αιθέριο έλαιο ρίγανης (Origanum vulgare ssp. hirtum )

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του αιθερίου ελαίου της ρίγανης και της καρβακρόλης που περιέχει, έχουν αποδειχθεί για μικροοργανισμούς όπως παθογόνοι μύκητες, ζυμομύκητες και βακτήρια που αναπτύσσονται σε υπολείμματα φαγητού, παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν ανθρώπους και ζώα και φυτικά παθογόνα (Husnu Can Baser, 2008).

✅   Ως αντισηπτικό και αντιμυκητιακό μπορεί να εφαρμοστεί στα νύχια για τον καθαρισμό και την ενδυνάμωσή τους. Στάξτε σε 10 ml (2 κουταλιές του γλυκού) φυτικού ελαίου (πχ αμυγδαλέλαιο) 1 σταγόνα αιθερίου ελαίου ρίγανης. Με μία μπατονέτα εφαρμόστε στην επιφάνεια των νυχιών.

✅   Για την αποφυγή της πιτυρίδας, της φθειρίασης και ξηροδερμίας στο τριχωτό της κεφαλής, προσθέστε σε 2 κουταλιές της σούπας σαμπουάν, 2-3 σταγόνες ριγανέλαιο και λουστείτε!

✅   Για να ανακουφίσετε τις πονεμένες αρθρώσεις σας μπορείτε να διαλύσετε 6 σταγόνες αιθερίου ελαίου ρίγανης σε 30 ml φυτικό λάδι (πχ αμυγδαλέλαιο) . Κάντε επάλειψη ή ελαφρύ μασάζ.

✅   Το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αποσυμφορητικό κατά τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος για ανακούφιση. Στάξτε σε ένα μπολ με καυτό νερό 3-5 σταγόνες ελαίου ρίγανης και κάντε μερικές εισπνοές.

✅   Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη στοματική υγιεινή, ως αντισηπτικό. Στάξτε μία σταγόνα αιθερίου ελαίου ρίγανης στην οδοντόπαστά σας και βουρτσίστε τα δόντια σας.

✅   Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έδειξε υψηλή αντιμυκητιακή δράση έναντι τριών παθογόνων μυκήτων (Malassezia furfur, Trichophyton rubrum, Trichosporon beigelii) που προκαλούν επιφανειακές δερματικές μολύνσεις στον άνθρωπο (Adam et al., 1998). Συνεπώς, δρώντας ως αντιμικροβιακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακούφιση και απολύμανση του δέρματος σε περίπτωση δερματοπαθειών, ακμής κλπ. Αραιώστε σε 10 ml ελαιόλαδο , 1-2 σταγόνες ριγανέλαιο και επαλείψτε την πάσχουσα περιοχή.

Οικιακή φροντίδα

✅   Αν σας αρέσει η μυρωδιά της ρίγανης και θέλετε να απολυμάνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, στάξτε σε έναν εξατμιστήρα ελαίων ή σε ειδικά κηροπήγια για ρεσώ μαζί με λίγο νερό 3-4 σταγόνες αιθερίου ελαίου ρίγανης.

✅   Προσθέστε20σταγόνεςαιθερ́ιουελαίουρίγανηςσε250mlνερόκαι χρησιμοποιήστε ένα βαποριζατέρ για να αρωματίσετε και να απολυμάνετε την ατμόσφαιρα από μικρόβια. Παράλληλα, θα εξαφανίσετε και ενοχλητικά μυρμήγκια.

✅   Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι γνωστό για τις αντιμυκητιακές του ιδιότητες ενάντια των φυτικών παθογόνων και των παθογόνων που αναπτύσσονται μετά τη συγκομιδή, κυρίως εξαιτίας των ιδιοτήτων της καρβακρόλης και θυμόλης που εμπεριέχονται σε αυτό (Wogiatzi et al.,2009). Μπορείτε συνεπώς να ψεκάσετε με αυτό και τα φυτά σας προκειμένου να εξαφανίσετε τα ενοχλητικά παράσιτα ( πχ αφίδες) .

Άλλες χρήσεις

Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης διαθέτει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων: αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση εναντίον πολλών παθογόνων μικροβίων και μυκήτων που προσβάλλουν ζώα και φυτά και προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Επιπλέον, συστατικά της ρίγανης και του ριγανέλαιου έχουν βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικά φυτοπροστατευτικά μέσα, αλλά και κατά των προσβολών εντόμων σε γεωργικά προϊόντα κατά την αποθήκευση. Επιπλέον, λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων έχει μελετηθεί η χρήση του ριγανέλαιου ως συστατικό της διατροφής των ζώων (προσθετικό σε ζωοτροφές και υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές) (Κατσιώτης και Χατζοπούλου, 2010).

Τεστ αλλεργικής αντίδρασης

Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν είστε αλλεργικός/ή ή ευαίσθητος/η στο συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο και ότι η χρήση του δεν θα προκαλέσει κάποιον ερεθισμό στο δέρμα σας, θα ήταν καλό να εφαρμόσετε περιορισμένη ποσότητα του διαλυμένου ελαίου σε μια μικρής έκτασης περιοχή του σώματός σας, πριν το εφαρμόσετε σε μεγαλύτερη έκταση και να αναμείνετε για περίπου 24 ώρες. Στάξτε σε μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο και εφαρμόστε το στον πήχη, τον αγκώνα ή το μπράτσο σας . Αν δεν σημειωθούν ερεθισμοί εντός 24 ώρου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Προφυλάξεις - Ασφαλής χρήση

  • Να χρησιμοποιείται πάντοτε διαλυμένο (πχ σε φυτικό λάδι ) και με αραίωση έως 1,1% (όχι παραπάνω), καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ή να προκαλέσει έγκαυμα (Tisserand and Balacs 1995, Martins et al., 2014) Απαγορεύεται η επαφή με το δέρμα όσο το αιθέριο έλαιο είναι αδιάλυτο. Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα πλύνετε αμέσως με άφθονο νερό και σαπούνι.
  • Να αποφεύγεται η χρήση του αιθερίου ελαίου εάν έχετε ευαίσθητο ή κατεστραμμένο δέρμα (Tisserand and Balacs 1995, Martins et al., 2014) ή αν είστε αλλεργικός. Σε περίπτωση ερεθισμού ή ανεπιθύμητης αντίδρασης επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
  • Να μην χρησιμοποιείται στα μάτια και σε ευαίσθητες περιοχές. Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό για περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε τους φακούς επαφής και επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν εξακολουθήσετε να νιώθετε δυσφορία.
  • Να μην χρησιμοποιείται από εγκύους και κατά το θηλασμό (Longe 2015, Tisserand and Balacs 1995, Vanaclocha and Cañigueral 2003, Martins et al., 2014)
  • Απομακρύνετε το από παιδιά και κατοικίδια.
  • Να διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος και μακριά από πηγές θέρμανσης (προσοχή είναι εύφλεκτο!!!).
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση του προϊόντος.
  • Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε όταν το χρησιμοποιείτε.
  • Σε περίπτωση κατάποσης ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή ή επικοινωνήστε με το κέντρο δηλητηριάσεων.