ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΜΕΝΤΑΣ

Αιθέριο έλαιο μέντας (Mentha piperita)

  Για δροσερή αναπνοή αρκεί μόνο μία σταγόνα αιθερίου ελαίου μέντας σε ένα ποτήρι νερό. Κάντε μερικές στοματικές πλύσεις και είστε έτοιμοι! Διαφορετικά, στάξτε μια σταγόνα ελαίου μέντας στην οδοντόπαστά σας και βουρτσίστε τα δόντια σας.

  Για την ανακούφιση των πρησμένων και σκασμένων ποδιών και την αποφυγή της κακοσμίας, αραιώστε από 1-3 σταγόνες αιθερίου ελαίου σε 5 ml (1 κουτ. γλυκού) φυτικού λαδιού (πχ αμυγδαλέλαιο), εφαρμόστε το σε ένα μαντίλι και κάντε επαλείψεις. Ακόμη, μπορούν να προστεθούν 3-5 σταγόνες ελαίου σε μία λεκάνη με νερό για ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο.

  Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο στάξτε από 1-2 σταγόνες ελαίου στο δάκτυλό σας και κάντε επαλείψεις ή ελαφρύ μασάζ σε κροτάφους , μέτωπο ή αυχένα. Προσοχή να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια. Αν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ή ερεθιμένο αποφύγετε την απευθείας εφαρμογή. Συνίσταται η αραίωσή του αιθερίου ελαίου αρχικά σε φυτικό λάδι (μία σταγόνα ελαίου σε μισό κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι)

  Για τις πονεμένες αρθρώσεις και ανακούφιση των μυών μπορείτε να αραιώσετε σε 10 ml φυτικού λαδιού 3-5 σταγόνες ελαίου μέντας και να κάνετε ελαφρύ μασάζ.

  Το κύριο δραστικό συστατικό του ελαίου της μέντας ,είναι η μινθόλη ή μενθόλη. Η χρήση του στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αναπνευστικής δυσχέρειας που προκαλούν οι αναπνευστικές λοιμώξεις, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Φυτοθεραπείας (ESCOP), από την Επιτροπή Φυτικών Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMEA/HMPC) και από το Αμερικάνικο Βοτανικό Συμβούλιο (ABC). Η δράση της μέντας ασκείται σε δύο επίπεδα. Αφενός αναστέλλει την εξάπλωση των μικροβίων του αναπνευστικού συστήματος και αφετέρου δρα ως αποσυμφορητικό και σπασμολυτικό στους πνεύμονες. Έτσι, εισπνοές με μέντα μπορούν να βελτιώσουν την αναπνοή σε περίπτωση κρυολογήματος. Μπορείτε να προσθέσετε 5-7 σταγόνες αιθερίου ελαίου μέντας σε 1⁄2 λίτρο βραστό νερό και να εισπνεύσετε. Τα άτομα που έχουν άσθμα ή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

  2-3 σταγόνες ελαίου στο σαμπουάν ή το κοντίσιονερ ενδυναμώνουν το τριχωτό της κεφαλής (ενισχύουν την τριχοφυΐα), προσφέρουν έξτρα άρωμα , μπορούν να ανακουφίσουν από την πυτιρίδα, την ξηροδερμία και να καταπολεμήσουν τη φθειρίαση. Επίσης αν σας αρέσει το άρωμα της μέντας μπορείτε να προσθέσετε 2 σταγόνες στο αφρόλουτρο σας (1-2 κουτ. της σούπας) και να κάνετε μπάνιο.

  Το αιθέριο έλαιο της μέντας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των τσιμπημάτων από έντομα. Στάξτε 3-5 σταγόνες αιθερίου ελαίου μέντας σε 10 ml ελαίου βάσης (αραίωση περίπου 2%) και επαλείψτε την πάσχουσα περιοχή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το λάδι αυτό προληπτικά ως εντομοαπωθητικό. Επαναλάβετε περίπου ανά δυόμιση ώρες, όχι πιο συχνά.

Οικιακή φροντίδα

✅   Μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου μέντας στο φίλτρο της ηλεκτρικής σκούπας αρωματίζουν το χαλί και το χώρο σας όσο σκουπίζετε.

✅   Αρωματίστε το χώρο σας προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου μέντας σε έναν εξατμιστήρα αιθερίων ελαίων ή σε ειδικά κηροπήγια για ρεσώ και νερό. Το άρωμα της μέντας βοηθά στη συγκέντρωση του πνέυματος και συνίσταται για μαθητές και φοιτητές που έχουν ανάγκη συγκέντρωσης πριν τις εξετάσεις!

✅   Προσθέστε 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας σε 250 ml νερό και χρησιμοποιείστε ένα βαποριζατέρ για να αρωματίσετε .

Τεστ αλλεργικής αντίδρασης

Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν είστε αλλεργικός ή ευαίσθητος στο συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο και ότι η χρήση του δεν θα προκαλέσει κάποιον ερεθισμό στο δέρμα σας, θα ήταν καλό να εφαρμόσετε περιορισμένη ποσότητα του διαλυμένου ελαίου σε μια μικρής έκτασης περιοχή του σώματός σας, πριν το εφαρμόσετε σε μεγαλύτερη έκταση και να αναμείνετε για περίπου 24 ώρες. Στάξτε σε μισό κουταλάκι του γλυκού 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο και εφαρμόστε το στον πήχη, τον αγκώνα, ή το μπράτσο σας. Αν δεν σημειωθούν ερεθισμοί εντός 24 ώρου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Προφυλάξεις - Ασφαλής χρήση

  • Να χρησιμοποιείται πάντοτε διαλυμένο με αραίωση έως και 5,4 % (πχ σε φυτικό λάδι). Να αποφεύγεται η τοπική εφαρμογή όσο το αιθέριο έλαιο είναι αδιάλυτο.
  • Να αποφεύγεται το μασάζ με το αιθέριο έλαιο εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή αν είστε αλλεργικός. Σε περίπτωση ερεθισμού ή ανεπιθύμητης αντίδρασης επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
  • Να μην γίνεται χρήση σε παιδιά κάτω από 12 ετών.
  • Να μην χρησιμοποιείται στα μάτια και σε ευαίσθητες περιοχές. Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό για περίπου 15 λεπτά.
  • Αφαιρέστε τους φακούς επαφής και επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν εξακολουθήσετε να νιώθετε δυσφορία.
  • Να αποφεύγεται η χρήση από εγκύους και κατά το θηλασμό ή πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
  • Απομακρύνετε τα από παιδιά και κατοικίδια.
  • Να διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος και μακριά από πηγές θέρμανσης (είναι εύφλεκτο).
  • Σε περίπτωση κατάποσης ,μην προσπαθήσετε να κάνετε εμετό, αλλά ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Tοξικό για ψάρια και υδρόβιους οργανισμούς. Αποφύγετε να το πετάτε στο περιβάλλον.